You are currently viewing Ez történik a mediáción – nem csak válás esetén hasznos!

Ez történik a mediáción – nem csak válás esetén hasznos!

A mediáció mindenki tudatában valamilyen válással kapcsolatos dologként él, de nem csak ilyen esetben lehet igénybe venni. Mit tesz pontosan egy mediátor, hogyan zajlik a mediáció? Választ adok a kérdésekre.

mediáció, vitarendezés - az egészségmentor
Az egészségmentor logó névvel

A mediáció gyors és hatékony vitarendezés, konfliktuskezelés. 

Középpontjában a megegyezés áll két vagy több fél között. Válás mellett sima párkapcsolati mediáció is létezik, de vitás kérdésekben családtagok, például testvérek is felkereshetnek mediátor szakembert.

Alternatív módszer a konfliktusok rendezésére

Míg egy-egy megegyezés esetén megszokottan általában jogi úton dőlnek egyes vitás kérdések, a mediátor segít, hogy az egész sokkal emberségesebben, kevésbé „véres” módon történjen. Ha már szóba került a leggyakoribb mediátori tevékenység: sok válás mérgesedik el, néhol hosszú évekig is húzódik a pereskedés, pedig elképzelhető, hogy mediátor bevonásával már hamarabb megoldódott volna a vitás helyzet. 

A mediáció során a résztvevők – ők a vitában álló felek, plusz a mediátor vagy mediátorok – közös szabályrendszert alkotnak meg, amelyet az ülések folyamán követnek. Nem az a mediáció célja, hogy kiderüljön, ki a „jó” meg a „rossz”, illetve ki a „hibás”, hanem a győztes-győztes helyzetek létrehozása. A lezárással KÖZÖS egyezségek köttetnek, amelyeket sokkal könnyebben és elégedettebben tartanak be a felek, mintha egy külső, személy megmásíthatatlan döntés útján határozott volna.

A mediátornak az indulatkezelés is fontos funkciója. Sajnos konfliktushelyzetekben óhatatlan, hogy a felek erőteljesen konfrontálódjanak, vagy, mondjuk ki: akár egymás torkának akarjanak ugrani. Szakmailag erre teljes egészében felkészült módon, bevált lépésekkel segíti az indulatok csillapítását a mediátor szakember.

Ami nélkülözhetetlen a mediátor felé…

Nem más, mint a bizalom. A mediátor is ugyanúgy ember, ugyanúgy ő is van, akinek szimpatikus, míg másnak antipatikus. Ez benne van a pakliban, éppen ezért, a mediációs folyamatot úgynevezett előkészítő beszélgetés előzi meg. Itt a szakember felméri a megoldandó konfliktust, a mediációt igénybe venni készülők pedig döntést hozhatnak arról, megfelel-e nekik a mediátor személye. Amennyiben igen, megtörténik irányába a hivatalos felkérés, és megindul a folyamat, egyenként 2-3 órás mediációs ülések formájában. Van, hogy már az első ülés alkalmával létrejön a felek közti megállapodás. Jellemzően viszont több, konfliktusonként eltérő számú alkalomra számíthat az, aki mediátorhoz fordul. 

Vagyonmegosztás

Válásnál gyakran merül fel problémaként az, miként osszák meg a felek a közös vagyont. Ügyvéd nélkül, a jogi hercehurca kihagyásával, ennek összeállítását is segíti a mediátor, tehát téves elképzelés az, hogy kizárólag egy lelki segítőről lenne szó, sőt. A mediátor nagyon is gyakorlatias, a résztvevők jövőbeni mindennapi életét előkészítő szakember! Ugyanígy segít a gyerek/ek nevelésével, elhelyezésével kapcsolatos szabályok meghatározásában is.

Miért jársz jobban, ha mediátor segítségét kéred a konfliktusrendezésre?

– gyorsabban megoldást találhattok,
– békésebb, emberségesebb módon tárgyalhattok,
– elkerülhető a viszony elmérgesedése,
– órabérét tekintve a mediátor olcsóbb, mint egy ügyvéd,
– győztes-győztes helyzetet teremthettek.

Mediátorként én is segíteni tudok nektek a különféle konfliktusok rendezésében és közös megoldás keresésében üléseinken. Oldd meg gyorsabban a konfliktust, élj szabadabb és boldogabb életet utána! Ha a másik fél még nem biztos a mediációban, egyedül is keress meg bizalommal, és kitaláljuk, miként vonjuk be őt.