You are currently viewing Láss tisztábban a jövődet, tedd le a szorongást életvezetési tanácsadással!

Láss tisztábban a jövődet, tedd le a szorongást életvezetési tanácsadással!

Arról már írtam korábban, hogy milyen helyzetekben tud segíteni egy life coach. Ebben a cikkben most arra szeretnék kitérni, hogy a jövőtervezés szempontjából, hol van jelentősége annak, hogy életvezetési tanácsadást vegyél igénybe!

szorongó nő - mit tehetünk a szorongás ellen - az egészségmentor
Az egészségmentor logó névvel

Mi okozza a bizonytalan jövő érzését?
Nyilván ez mindenkinél egyéni kérdés, de az általános jellemző, hogy a bizonytalanság érzése igazából a biztonság hiányának érzése. Ez gyökerezhet a múltban, jelen lehet mostanában, és mutathat a jövő felé is. Döntéshelyzet előtt nem tudod, melyik irány lenne a megfelelő, melyik a jobb? Mert a jövő minden esetben bizonytalan és kérdéses. 

Ezek persze csak kiragadott, gyakori példák.

A jövőtervezés az ember életében nagyon komoly helyet foglal el.

Pontosabban, a nyugati ember életében. Más kultúrákban gyakori, hogy az „itt és mostban” élnek, naphosszat jógáznak, meditálnak, bölcselkedve vagy gondolatmentes állapotban figyelik a világot, és figyelnek befelé is. (Róluk mondják azt a nyugatiak, hogy ezután nyilván szegényen és magányosan halnak majd meg.) Innen nézve ez egy teljesíthetetlen életút, bár a nyugati típusú életbe is fontos lenne egyes elemeket beépíteni, például a napi szintű meditációt. 

Mivel a nyugati embert leginkább a jövő foglalkoztatja, kevésbé a múlt vagy a jelen, ezért a legtöbb félelem és frusztráció is erre irányul az életében, ami sokszor egészen a szorongásig „fajul”. 

Hogyan segít az életvezetési tanácsadás?

  1. Segít egyensúlyt teremteni az élet különböző területei közt – így a jelen nyugodtabbá válik, ami a jövő kulcsa is egyben. (Munka-magánélet frontok.)
  2. Fontossági sorrend – sokszor azért okoz feszültséget a jövő, mert a jelenben nincsenek/sincsenek meg a szükséges prioritások – így, az ember ide-oda kapkod, úgy érzi, semmi értékeset vagy fontosat nem tett, ami megint csak a jövőképét mérgezi,
  3. Konfliktusok kezelése – Sok-sok bizonytalanság az emberi kapcsolatok akadályai miatt üti fel a fejét, így nélkülözhetetlen ezzel is foglalkozni a jövőtervezés kapcsán.
  4. Konkrét karriertervezés – sokszor a fő frusztrációt kiváltó tényezők a karrierépítés, karrierváltás témakörei. Egyáltalán nem csak egy bizonyos kor alatt lényeges ez a kérdés, hanem szinte bármilyen korú embert érinthet, akiben megjelenik az önmegvalósítás vágya.
  5. Rend és rendszer az életben – az életvezetési tanácsadás ennek megteremtésében is segít, hiszen a jelen rendbetétele szorosan kapcsolódik egy átláthatóbb jövő kialakításához.

Ami nélkülözhetetlen: az egyéni eltökéltség
Az életvezetési tanácsadás egyben egy önismereti út is, és amelynek első és legfontosabb lépése, hogy szándékodban álljon a változás, a változtatás! Vagyis, ha felismerted, hogy szeretnéd helyretenni az életed, a hozzáállásod, és ezzel csökkenteni a jövő iránt érzett bizonytalanságodon, itt az idő!

Gyere el hozzám életvezetési tanácsadásra, és segítek egyensúlyt teremteni az életedben, és csökkenteni a jövő iránt érzett bizonytalanságodon!