You are currently viewing Miért jó, és kinek való az önkéntesmunka? Minden, amit érdemes tudnod róla

Miért jó, és kinek való az önkéntesmunka? Minden, amit érdemes tudnod róla

Definíciója szerint az önkéntesség olyan munkavégzés, amit az ember teljesen szabad akaratából, valamilyen szervezetnek teljesen önszántából végez. Azaz, mindenféle ellenszolgáltatás, anyagi juttatás nélkül.

önkéntesség - Az egészségmentor
Az egészségmentor logó névvel

Sok esetben  külföldi önkéntesmunkáknál például, biztosítanak szállást, máshol étkezést, illetve, az is gyakori, hogy saját termékeket adnak, tulajdonképpen ajándékba. Azzal is érdemes számolni azonban, hogy a körülmények nem mindenhol élhetők, sőt, egyes esetekben az önkéntesek fizetnek azért, hogy dolgozhassanak, hiszen annyi pluszkiadás keletkezik az önkéntesmunka által.

Ettől függetlenül mégis megéri, mert…

1. Kapcsolatteremtésre ad lehetőséget

Olyan emberekkel, olyan történetekkel lehet az önkénteskedés során megismerkedni, akikre, amikre máshol nem lenne lehetőség. 

2. Élettapasztalatot ad

Sokan vannak, akik lényegében burokban nőnek fel, majd élnek tovább, anélkül, hogy látnák, a világon, az országban, vagy akár, a közvetlen közelükben is mennyiféle-fajta sors létezik.

3. Segítség és társadalmi felelősségvállalás

Bár napjainkban általános jellemző az emberek egymás iránti közönye, egymásnak segíteni fontos volna. Ha máshogy nem is megy, vagy nehéz, és nem tudja az ember, merre induljon, akkor tökéletesek rá az olyan szervezett keretek, mint például az önkénteskedés lehetősége – így biztos, hogy oda megy a segítség, ahol szükség van rá.

4. Nem kell „feszegetni a határokat”

Ha valaki bizonyos dolgoktól viszolyog, kellemetlenül érinti, nem kötelező olyasmit tennie önkéntesként, amit nem akar! Ugyanúgy számíthat önkéntesmunkának egy jótékonysági esemény szervezése, koordinálása, ahogy az is, ha valaki beteg gyerekeket látogat a kórházban, vagy állatmenhelyen segít takarítani. Mindenkinek a saját határain és egyéni képességein múlik, milyen önkéntes tevékenységet vállal.

5. Gyakorlat és jó pont az önéletrajzban

Ennél több „énközpontú” érvet nem szeretnék beletenni az írásba, de tény, hogy sok cég értékeli az önkéntes tevékenységek végzését. Pályaváltásnál pedig szintén pozitívum, ha az adott területen még nincs szakmai tapasztalatod, de önkéntesként már tettél hozzá valamit.

„Karmaprojekt”?

Egyre többen vannak olyanok, akik bizonyos időközönként úgy döntenek, tesznek valami jót. Az önkéntesmunka is része lehet ennek, hiszen sok olyan hely, sok olyan ember, sok olyan állat, sok olyan intézmény van, ahol a segítő kezekre bizony nagy szükség van…

Kinek való az önkénteskedés?

Bárkinek, aki rá tud szánni bizonyos időközönként pár órát valamire, amihez örömmel csatlakozik. A kulcs ez: ne legyen kötelességszerű a segítség, mert akkor nem valódi, nem szívből jövő. Itt pedig ez nélkülözhetetlen…

Amit gondolj át, mielőtt nekivágsz – és ami a választásban is segít:

– Mennyi időt érsz rá? A szabadidődtől függően válassz tevékenységet is. Mást érdemes akkor választanod, ha viszonylag rendszeresen meg tudsz jelenni, és mást akkor, ha alkalmi szinten teszed.

– Mi az, amibe tényleg szíved-lelked bele tudod tenni, és mész, ha megígérted – akkor is, ha szakad az eső, ha esik a hó, vagy még jobbat mondok: ha pont strandidő lenne? Bár önkéntesen vállalt tevékenység, de fontos, hogy el tudj felé köteleződni!

Önkéntes egyébként bárki lehet, a cselekvőképesség korlátozottsága, illetve a be nem töltött 18. életév meghatároz egy nem túlléphető óraszámot. Erről mindenhol kötelesek tájékoztatást nyújtani, ahol lehetséges önkéntesmunka vállalása. Akinek nincs munkája, az egyébként szerződéses keretek közt is vállalhat önkéntesmunkát, és kaphat Foglalkoztatást Helyettesítő támogatást, azonban ilyen formában kizárólag a hatósági nyilvántartásban regisztrált szervezetek adhatnak igazolást.