You are currently viewing Hogyan legyél harmóniában önmagaddal? 11 tipp, ami biztosan segít

Hogyan legyél harmóniában önmagaddal? 11 tipp, ami biztosan segít

Mit jelent harmóniában lenni önmagaddal, és mi az a 11 fontos lépés, amelyek segítségével elérheted – vagy legalábbis, közelebb kerülhetsz hozzá? Cikkemmel most ebben igyekszem segíteni Neked!

pihenés munka közben
Az egészségmentor logó névvel

1. A legfontosabb: harmóniában lenni önmagaddal nem egy „végső cél”, hanem egy fenntartandó állapot

Ne kezeld versenyként vagy elérendő feladatként azt, hogy elérd az önmagaddal való harmonikus állapotot, mert nem ez a lényege. Sokkal fontosabb, hogy tartósan részévé váljon az életednek, mi több, természetes és magától értetődő ÁLLAPOT legyen.

2. Fontossági sorrend felállítása 

Az önmagaddal harmonikus állapot egyik kulcsa, hogy meg tudj határozni az életedben fontossági sorrendet, megkülönböztesd a lényegest a lényegtelentől. Legyen szó akár feladatokról, akár konfliktushelyzetekről, nélkülözhetetlen a harmónia elérése érdekében, hogy megtanulj szelektálni.

3. Test, lélek, szellem

„Téged” – és mindenkit – ez a hármas egység épít fel, és mind hatással vannak egymásra. Éppen ezért, az önmagaddal való harmónia érdekében, mindegyikkel érdemes egyforma mértékben törődni. 

4. Testi odafigyelés – egészségvédelem és –tudatosság

A sportolás, az egészséges táplálkozás nem hiúsági, hanem egészségi kérdések. A külsőd pozitív átalakulása pedig egy kellemes mellékhatás, ami szintén azt szolgálja, hogy jobban érezd magad a bőrödben! Ugyanez igaz a rendszeres szűrővizsgálatokra is: ha nincs benned aggódás, szorongás, hogy egészséges vagy-e, akkor alapvetően könnyebb a harmonikus állapotot is elérni.

5. Lelki odafigyelés – akár szakértői segítséggel

Az emberek lelki működése nagyon komplex, az érzelmi skála roppant színes, a napi hatások pedig folyamatosan képesek kibillenteni az egyensúlyból. Épp ezért lényeges, hogy ápold a lelked, beszéld ki a problémáid, és mindig dolgozz rajta, hogy vissza tudd állítani magad a lelki „középpontodba”. Ha ez csak szakember, pszichológus vagy életviteli tanácsadó segítségével megy, akkor ne félj igénybe venni.


6. Mentális odafigyelés – az elme „pallérozása”

A szellemi működés fitten tartása is nagyon fontos az önmagaddal való harmóniához. Tanulj a világról, tanulj magadról, vegyél részt olyan tanfolyamokon, amelyek érdekelnek, csatlakozz önismereti csoportokhoz, hogy magadról is többet megtudhass.

7. Elcsendesedés

A gondolkodás szükséges, azonban tudni kell kikapcsolni is – most talán mosolyogsz magadban, de pontosan ezt jelenti a harmónia! Hogy semmilyen oldalra sem lengsz ki… Az elcsendesedésre egyébként a már említett fontossági sorrend miatt is szükség van – sokszor a kavargó gondolatok nem engedik felszínre jönni azokat az ötleteket, amelyek valójában hasznosak lennének az életedben, azonban a „leállás” segíteni fog. No és persze, ne hanyagoljuk el azt sem, hogy kikapcsol és ellazít.

8. A pihenés és munka közti egyensúly

Az élet „menedzselésében” talán ez a legnehezebb, és az önmagukkal való harmónia keresésében is itt csúszhatnak el a legtöbben. Ha nagyon kitolódik a túl sok cselekvés vagy épp, a túlzó semmittevés felé a mérleg nyelve, az belül is diszharmóniához vezethet.

9. Tudatos célmeghatározás és tervezés

Az embert alapvetően az viszi előre, ha célokat érhet el. Éppen ezért fontos, hogy te is mindig képes legyél célokat kitűzni, és az ezek eléréséhez vezető lépéseket tudatosan megtervezni. Ha úgy érzed, nem megy egyedül, kérd coach segítségét, legyen szó akár párkapcsolati, akár karrier kérdésekről. Segít, hogy világosabban láss, és tudatosabban haladj!

10. Rend és rendszer

„Ami kint, úgy bent”, szokták mondani, és „harmónia-guruk” is esküsznek arra, hogy a környezet rendezettsége belül is segít rendet tartani. Rendszeresen lomtalaníts, válj meg mindattól, amire már nincs szükséged – akár ajánld fel jótékony célokra is a nem kellő holmikat, – és figyelj rá oda, hogy mindenednek meglegyen a helye! Ugyanez igaz a napi rendszer kialakítására is, bármennyire is nehéz, valamiféle felépítettséget érdemes belevinni a napjaidba.

11. Stressz felismerés és kezelés

A stresszt nem lehet kikerülni, sem pedig „lenyelni”, mert ha az utóbbit megpróbálod, akkor szorongás vagy pánik formájában fog „kitörni”. Fontos, hogy tudd: a stresszes helyzetek, időszakok csak átmenetiek, és nem a teljes életedet határozzák meg, csak adott időszakban vannak jelen. Ha nem tudod, hogyan kezeld ezeket a szakaszokat, érdemes szakértő segítségét kérned, stresszkezelési technikákat elsajátítanod.

Az egészségmentor logó

Életvezetési tanácsokért, a személyes harmóniád megteremtését szolgáló segítségért fordulj bizalommal hozzám! Holisztikus szemlélettel, a testi és lelki szintjeiddel is foglalkozom (mentális és fizikai egészség).