You are currently viewing Ciki-e a pszichológus?

Ciki-e a pszichológus?

Míg Amerikában egy embernek gyakran több különböző terapeutája is van, itthon inkább a kocsmaasztalnál, barátoknak szokás elmondani a gondokat.

Ez talán annak is köszönhető, hogy a pszichológusokkal kapcsolatban az alábbi, súlyos tévhitek élnek sokakban.

Az egészségmentor logó névvel

“A dilidoki gáz, és csak az jár ilyenhez, aki bolond”

A pszichológusok nem orvosok, nem írnak fel gyógyszert, de természetesen, rendelkeznek egészségügyi, anatómiai ismeretekkel. Bár rengetegféle mentális betegség létezik, közel sem csak beteg embereknek segít a pszichoterápia. Egy egészséges személy is kerülhet krízisbe, érhetik traumák, ütközhet nehézségekbe, a pszichológusnak pedig az a feladata, hogy ezek kezelésében, feloldásában segítséget nyújtson.

“Ott vannak a barátok, hogy meghallgassanak, minek kéne fizetni egy kis panaszkodásért?”

A barátokkal is meg lehet beszélni a gondokat, de ők egyrészt, elfogultak, másrészt, nem látnak a folyamatok mélyére. A pszichológusok fő feladata, hogy az információkat okozatként kezeljék, és felderítsék a mögötte húzódó okokat. Például gyakori pánikroham esetén az azt kiváltó tényezőt. A beszélgetés és a kérdések célja tehát egyáltalán nem egy sima panaszkodás!

“Akkor majd a pszichológus azt is megmondja, mit kell tenni” 

Nem mondja meg. Nem nyújt megoldást, csak összefüggésekre világít rá. Ezzel pedig segít eljutni a megoldási lehetőségekhez is akár, ha a páciens együttműködő és hajlandó erre. Kulcsfontosságú a kliens részéről is az eltökéltség és az együttműködésre való hajlandóság, hogy a szükséges változások bekövetkezzenek!

 

Mivel járhat a nem kezelt, elhúzódó lelki zűr?

A lelki nehézségek, traumák vagy a nem kezelt stressz is okozhat komolyabb problémákat hosszú távon, mind fizikai, mind lelki szinten.

Betegségek, fájdalmak: tipikusan lelki hátterűek lehetnek az izom- és ízületi fájdalmak, több bőrkiütéses probléma, az alvászavarok, illetve sokszor az emésztőrendszeri betegségeknek is van ilyen indíttatása.

Elhatalmasodó mentális problémák: egy pánikrohammal vagy egy depressziósabb időszakkal még szinte senki nem megy el pszichológushoz, azonban ezek kezeletlenül egyre súlyosabbá válhatnak. A rohamok vagy a depresszió érzései is mind-mind figyelmeztető jelként értelmezhetők!

Romló emberi kapcsolatok: a folyamatos panaszáradatot kevesen bírják elviselni, ahogy az állandó letörtség, vagy épp indulatos kirohanások sem tesznek valakit jó társasággá. Ilyenkor érthető a barátok eltávolodása, amit az egyén sokszor cserbenhagyásnak él meg. Noha egyáltalán nem az, csak érdemes inkább olyan emberhez fordulni mindezzel, akinek szakmája foglalkozni vele.

Romló teljesítmény: sokan azon a ponton fordulnak pszichológushoz, amikor már a napi teendőiket sem tudják megfelelő szinten ellátni, rosszabbul teljesítenek otthon és a munkában egyaránt.

Ezek jóval cikibbek, mint felkeresni egy terapeutát, hidd el!

Egy záró tipp: Ha nagyon nem tudsz mit kezdeni a pszichológus gondolatával, nézz bele a Terápia c. magyar sorozatba! Nagyon realisztikusan mutatja be a pszichoterápia folyamatait belülről, a pszichológus és a kliens közös perceiben. Akár végig is kísérhetsz egy évadot, hiszen így lépésről-lépésre követhetők a folyamatok, illetve a terápia eredményei.