You are currently viewing A szülői szerep legfontosabb felelőssége

A szülői szerep legfontosabb felelőssége

A szülői szereppel kapcsolatban mindenki másképp gondolkodik, rendszerint biztos, hogy hatalmas felelősségnek élik meg, ami nem mindig kellemes érzés. Mégse cserélné el senki a világ összes kincséért sem, és élete legnagyobb kiváltságának tekinti, hogy formálhatja, alakíthatja egy kisember életét, személyiségét. Mi az, amit minden egyéb előtt a legfontosabb felelősség, hogy egy szülő átadjon a gyerekének? Erre keresem a választ ebben a bejegyzésben.

Az egészségmentor logó névvel

A legelső dolog, amivel minden szülő szembesül

Kár titkolni vagy tagadni, hogy amikor egy családba új jövevény érkezik, az az apró kis test fenekestül felbolygatja mindenki életét. A napi rutin felborul, a két szülő közti kapcsolat is átalakulhat, és igen, ott van a megkerülhetetlen tény: ez a kis „lény” bizony 100%-ban a szüleitől függ. Ezt sokan frusztrálónak találják, hiszen, bár a babakor véget ér, a „csomag” élethosszig hozzátartozik majd az ember életéhez, és ezt a csomagot a szülei pakolják meg a legelső értékekkel…

A szülői felelősség

A legtöbb anyukában és apukában be szokott kapcsolni egy tipikus program, hogy „jó embert” szeretnének nevelni gyerekükből. A gyerekek sorsának legelső kovácsai érthető okokból, maguk a szülők, és a felelősség témakörében – a kicsi életben tartásán túl – talán ez a legerősebb kérdés. Mit kell megtanítani legelőször egy gyereknek? Mit kell neki átadni?

– Értékek és értékrend: ma egy nagyon anyagi fókuszú világban élünk, és a legfontosabb, hogy a gyermek tisztában legyen vele, az anyagi biztonság fontos, és szükséges is, de az emberi értékek nem múlnak rajta, azok belülről jönnek. Illetve, számos nem anyagi jellegű dologban, az élet szépségeiben is örömünket lelhetjük.

– Értékek és hagyományok: a családi tradíciók fontosak, és bizonyos kereteket, alapköveket jelentenek az emberek életében. Fontos, hogy a gyerekek tanuljanak, lássanak otthon ilyesmit, hiszen ez később is biztonságot jelent majd nekik.

– Értékek és illem: alapvető, mégis sokan megfeledkeznek arról, milyen fontos, hogy egy gyerek mindig tudjon illendően köszönni, és ismerje a köszönöm, a bocsánat, vagy a kérem, illetve légy szíves kifejezéseket, tegező és magázó formákat. Ezek egészen egyszerű dolgok, de ahhoz, hogy a társadalmat egymás felé tisztelettudó emberek alkossák, legalul kell kezdeni az építkezést, az új generációknál.

– Értékek és emberek: lényeges, hogy a gyerekek megtanulják tisztelni és elfogadni embertársaikat. Értsék, hogy vannak idős, sérült, fogyatékkal élő emberek a világban, illetve, hogy a különbözőség nem jelenti azt, hogy bárki jobb vagy rosszabb a másiknál.

– Segítség és segítségnyújtás: rengeteg felnőtt küzd azzal, hogy nem mer, nem tud segítséget kérni, sem elfogadni, megint mások meg nem tudnak, nem akarnak segítséget nyújtani. A világ adásra és kapásra épülését még gyerekkorban fontos megtanítani.
Ezek a kérdések egészen kiskortól kamaszkorig fontosak és megkerülhetetlenek.

Neked mi a legfontosabb érték, amit átadtál a gyermekednek?