You are currently viewing Mit jelent minőségi időt tölteni a gyermekeddel, és hogyan tedd?

Mit jelent minőségi időt tölteni a gyermekeddel, és hogyan tedd?

Minden nap egy nagy rohanás, így nem egyszerű időt szakítani a megfelelő mértékű törődésre. Az okos „kütyük” úgyis ott vannak, azokkal könnyen lefoglalják magukat a gyerekek, gondolják sokan… Csakhogy, ez nem minőségi idő!

Az egészségmentor logó névvel

Mit jelent ez a rengeteget hallott kifejezés?

Minőségi minden olyan idő, amit a másikra, egymásra való fókuszálással töltünk.

Lehet ez valamilyen programok kapcsán, vagy akár csak otthon, beszélgetésekkel is. A közös étkezések, családi hagyományok ápolása is minőségi időt jelent. A lényeg, hogy ilyenkor fokozottan figyelünk egymásra, törődünk egymással. (Elektronikai eszközök társasága nélkül, vagyis odaadó figyelemmel.)

A gyermekekkel töltött minőségi idő

Egy gyermek születésekor a fontossági sorrend erősen az ő irányába tolódik, az első, második és sokadik helyen is ő lesz. Ez részben amiatt is van, hogy a szülők biztosítják számára a túlélést, tehát nem is lehet más a középpontban, ami számos lemondást von magával. Így, amikor a gyerek nagyobb lesz, sok szülő fellélegzik, hiszen most már megteheti, hogy olvasás-internetezés-egyéb közben, csak fél szemmel figyelje csemetéjét. Ekkor már a gyerekek bőven jól elvannak egy kezükbe nyomott tablettel vagy telefonnal, „ahová rakjuk őket, ottmaradnak…” Ez azonban eltávolodáshoz, elidegenedéshez vezet, és később számos konfliktus forrása lehet, hiszen hiányozni fog a gyerekek számára fontos bizalom és biztonságérzet. Ráadásul a gyermek önértékelése is sérülhet, ha nem kap kellő figyelmet és törődést.

Hogyan hat a minőségi idő a gyerekekre?

A biztonság és a bizalom mellett az önértékelést is stabilabbá teszi, hiszen figyelmet kapnak, törődést, esetleg közben dicséreteket is. Mivel családon belül megkapják a kellő figyelmet, illetve megtanulják, hogy fontos egymásnak figyelmet adni, stabilabb kapcsolatokat alakíthatnak ki a családon kívül környezetben is.

Mi jelent a minőségi idő a gyereknevelésben?

100% figyelem a gyermeked felé. Beszélgetésekkel, közös játékkal, maximális fókusszal irányába. A legjobb minőségi idős tevékenységek a közös rituálék, például minden este egy mese és beszélgetés elalvás előtt. Ezek, egyrészt, erősítik a családok belső összetartó erejét, hiszen belső, saját tevékenységek, illetve megkönnyítik a külső feladatok teljesítését. Ha például minden estére azonos rituálét iktat be egy család, az a gyerekeknek támasz, érezhetik általa, hogy fontosak. Ha egy nehéz nap után van mit várni, az pedig felszabadító élményt jelenthet.

Mennyi idő legyen minőségi?

Amennyi belefér. Ha van olyan nap, hogy 15 perc jut csak, akkor annyi, ha több óra, akkor add meg azt. A lényeg nem a mennyiségen, hanem, nem meglepő módon, a minőségen van. A teljes figyelem a fontos!

Hogyan lehet ezt megoldani?

Csakis tudatosan, szervezéssel. Fontos, hogy az egyéb teendők mellé ez is bekerüljön a listába. „De nincs ennek kötelezettség szaga?”, gondolod magadban – joggal. Sajnos, olyan világban élünk, amikor a minden „kötelező” előbbre való az igazán lényegesnél, a test-lélek-szellem hármasát feltöltő tevékenységeknél. Emiatt fontos, hogy a gyermekeidre fordított minőségi idő is konkrét része legyen a napirendnek. Persze, közben tudva, hogy ez egy igazán édes kötelesség.