You are currently viewing Mai nők

Mai nők

A nők szerepkörei jelentősen átalakultak a régi időkhöz képest. Mi változott pontosan, és mi jelenti a legnagyobb feladatot?

Az egészségmentor logó névvel

Régi idők női szerepe: az otthon melege
A „hagyományos szerepkörök” a nőket a házhoz kötötték, a férfi számára hátországot biztosítva, és a család dolgait egyengetve. Ebbe ugyanúgy beletartozott a tiszta otthon, mint a gyereknevelés vagy az idős, beteg rokonokról való gondoskodás. A férfi abszolút felsőbb pozícióban helyezkedett el, ami ekkor természetesnek számított, és egyre többen akartak kitörni ebből az eleve elrendeltetett sorsból. Az emancipációs törekvésekkel azonban még mindig nem lett meg a tökéletes egyensúly: mivel az anyagi javakat döntően továbbra is a férfi biztosította, a döntéshozó ő maradt. 

Sokan a mai napig azzal érvelnek, amikor a „főállású feleség” szerepkör kerül szóba, hogy a nők biológiailag erre „valók”, ott a helyük, a dolguk. Bár nyilván van igazság abban, hogy jellemzően a nők rendelkeznek érzékenyebb, családcentrikusabb hozzáállással, és ők azok, akik utódokat tudnak a világra hozni, ez nem jelenti azt, hogy másra ne volnának alkalmasak.

Emiatt átalakultak a női szerepek – és több is lett belőlük
Hiszen a családalapítás, a gyermekszülés továbbra is jelen van, és a nők nagyrésze számára ráadásul fontos mérföldkő, közben pedig számos új szerepkör is megjelent. Tanulás, ambíciók, vezetői szerepvállalás, művészi-alkotó tevékenységek… Ezek mind bekerültek a nők mindennapjaiba is. 

Logisztika: a mai nők számára leginkább lényeges fogalom
Gondoskodni a családról, közben önállóan, a női szerepköröktől függetlenül, szakmailag is sikert elérni, szociális életet élni, esetleg valamilyen hobbit is folytatni a test és a lélek kikapcsolása érdekében, sportolni, művészi tevékenységet végezni… Lehetetlennek tűnő feladatnak tűnik sokszor, és nem véletlenek azok a név nélküli internetes posztok, amikor kétségbeesett nők kérdeznek másokat, ők hogyan bírják? 

Az internetes posztolás helyett azonban célszerűbb ilyen nehézségek esetén életvezetési tanácsadó szakembert felkeresni. Ő segít a fontossági sorrend és az időbeosztás felépítésében is a kiegyensúlyozottabb életért!

A férfi szerepek is idomulnak
Tőlünk nyugatabbra egyre többször döntenek úgy családok, az apuka marad otthon a gyerekekkel egy időre, ha az édesanya felelősebb pozícióban van, vagy jobban fizető állással rendelkezik. Itthon ez még egyáltalán nem elfogadott, és ebből elég sok kapcsolatban adódnak problémák is: a férfiak előszeretettel hagyatkoznak a hagyományokra, és kezelik kőbe vésettnek a klasszikus férfi és női szerepeket. Ezzel jellemzően vagy elhelyezik párjukat egy kötelező feleség+anya szerepkörben, vagy egész egyszerűen, a „családfenntartó” szerepnél többet/mást nem vállalnak magukra.

Tudatosan vállalt vagy nem vállalt női szerepek
Emellett természetesebbé vált az is, ha valaki nem alapít családot. Míg régen nőként elképzelhetetlennek tűnt tudatosan gyermek- vagy házasságmentes élet mellett dönteni, ma már lehetséges. Ilyenkor nyilván más szerepek javára történik a döntéshozás: karrier, párkapcsolat, egyéb önmegvalósítási törekvések az utazástól a művészeti alkotásig, vagy éppen tudományos munkáig. Ugyan régen is voltak házasság és gyermek nélkül élő emberek, ez akkoriban sajnálatra méltónak számított, hiszen az illető a társadalom értékrendje szerint vett legfontosabb szerepköröket nem töltötte be. 

A társadalom egyénre gyakorolt hatása egyébként is jóval erősebb volt a régi időkben. Nem illett kilógni a sorból, a hagyományoknak dominánsabban volt jelentősége, nemcsak a mindennapokban, hanem az életutak tekintetében is. Az új szerepkörök és a szabadabb választás viszont az individualista törekvéseket is felerősítették.

Női szerepek: mi az egészséges választás?
Ha az ember rendelkezik a kellő mértékű önismerettel, és ezáltal olyan döntést hoz, amit később se bán meg. Illetve olyan szerepeket vállal fel, amelyekben helyt tud állni. Ebben a folyamatban is komoly segítség lehet a tanácsadó. A life coach tudatosan vezetett kérdéseivel segít, hogy az egyén tisztábban láthassa önmagát, helyét a világban, és ennek megfelelően, tudatosan alakíthassa törekvéseit.

Ha úgy érzed, elakadtál, ne habozz segítséget kérni! Life coaching szolgáltatásommal várlak, hogy könnyebben megtaláld az utad és az egyensúlyod. Bejelentkezés: az oldal alján található űrlapon vagy elérhetőségek valamelyikén keresztül!