You are currently viewing Közeleg a szeptember: így hangold rá magad az új időszakra!

Közeleg a szeptember: így hangold rá magad az új időszakra!

Bár még tombol a nyár, a „készülést” már ideje elkezdeni. Leginkább azért, mert a stresszmentes intézkedés, átállás kulcsa mindig a felkészülés. Segítek pár apró tippel, hogyan legyen könnyed, feszültségmentes ez az időszak.

az egészsgémentor - őszre készülődés
Az egészségmentor logó névvel

Felnőttként már nincs jelentősége – amíg szülővé nem válsz

Gyerekként a szeptember mindig új időszámítást jelentett, felnőttként aztán ennek már kevésbé volt jelentősége… Iskolás- vagy óvodáskorú gyermek(ek) szülőjeként aztán ismét lényegessé válik.

Kulcs: a felkészülés!

Mindenképpen fontos, hogy még a nyár vége felé leülj, és összeállíts
– egy feladatlistát időtervekkel és
– egy bevásárlólistát várható költségekkel.

1. Ha sok teendő, intéznivaló várható, érdemes még most jelezni a munkahelyeden, hogy kérnél egy kis rugalmasságot. A legtöbb munkahelyen nyáron tombol az uborkaszezon, és ott is csúcsidő a szeptember, így még a dömping előtt igyekezz megoldani, beszerezni ezt-azt, ami lehetséges.

2. A munkahelyeden is érdemes alkalmazni a listás módszert: ha már tudsz előre fontos határidőket, vagy olyan napokat, amikor muszáj jelen lenned majd, például egy-egy meeting miatt, írd be, hogy ne legyen ütközés!

3. Nézz utána az ünnepek, szabadnapok időpontjainak is! Ez azért fontos, mert így szépen, előre összeállíthatod az óvodai/iskolai szünetekhez is illesztve a hosszú hétvégéket, kiruccanásokat, utazásokat, családi programokat – és megint nem látja kárát majd a munka sem. A programokkal foglalatoskodás pedig lélekben is segít, kevésbé szomorú így belegondolni, hogy oda a nyár!

4. Elsőre talán soknak tűnik ennyi tervezés, és biztos te is tapasztaltad már, milyen rossz, amikor előre eltervezel valamit, aztán borul az egész, és persze, ez benne is van a pakliban. Mindezt leírni, összeállítani az átláthatóság miatt fontos, hiszen egy strukturált terv nagyban megkönnyíti a döntéseket és a mindennapokat. 

Hangold a szeptemberre iskoláskorú gyerekedet, és hangold egy kicsit magadat is!

A nyári szabadságból nem lesz egyszerű visszarázni a csemetédet, éppen ezért, már augusztusban érdemes egy kicsit korábban lefektetni, és szintén egy kicsit korábban fel is kelteni reggel. Így meg tudja szokni a nem mindig kellemes rendszert, és nem is éri majd nagyon hirtelen a váltás. 

Az utolsó 10 napban ismételjetek egy kicsit! Tankönyvi görnyedés helyett, inkább játékos formában. Mivel az első 1-2 hét az iskolában úgyis ismétlés lesz, legalább a házi feladatokkal nem kell túlzottan sokat bíbelődni majd.

Magadat se hagyd ki az őszi hangolódásból: igyekezz visszaállítani a nyár előtti megszokott menetrendet, és egy kis pihenésre, énidőre is szánj pár órát!

Ha úgy érzed, a teendők megfojtanak, nem megy a tervezés-szervezés sem, és mindig elúszol, fordulj hozzám életvezetési tanácsokért! Segítek, hogyan legyenek átláthatóbbak, strukturáltabbak a mindennapjaid.