You are currently viewing Agyonhajszolt gyermek helyett boldog gyermek – így érd el!

Agyonhajszolt gyermek helyett boldog gyermek – így érd el!

Sok szülő véli úgy, hogy a gyereke akkor lesz sikeres, ha mindenféle különórákra íratja be. Zene, sport, szakkörök – aztán a kicsi hulla fáradtan zuhan este ágyba. Pont, mint egy felnőtt, ugye? Tele megfelelési kényszerrel, teljesítményvággyal, leterhelten, feladatokkal tele… Holott, neki még bőven nem ez lenne a dolga.

Az egészségmentor logó névvel

A gyerek legfontosabb fejlődési eszköze: a játék

A felnőtt ember azért játszik, hogy kicsit kiengedje a gőzt: kártyapartik a családi ebéd után, kvízjátékok a tévében, esetleg valamilyen játékosabb sport hétvégén vagy a nyaraláson, meg az ikeás bútor legózása.

Ezzel szemben, a gyerekeknek a játék minden egyes napjuk alapja.  Ahogy a felnőttnek a munkája jelenti a napi fix, hosszantartó tevékenységet, gyerekkorban ezt a játék töltené be: ha a szülő nem veszi el a lehetőségét.

„A játék csak játék!” – Tényleg így lenne?

Nem. Egy kisgyermek a világból számos információt kap meg, amit nem képes tagolni, feldolgozni, mert még nem alakult ki ehhez a szükséges eszköztára. Neki kizárólag a játék az egyetlen mód arra, hogy a külvilág ingereit tagolja, és ennek megfelelően, képes legyen tájékozódni a világban – vagy időnként akár, a játékok mentén fedezze fel a világot.

Szerepek és kommunikáció

A játékok során minden gyerek belehelyezkedik szerepekbe, gyakorol a „felnőtt életre”. Ez egy tanulási folyamat, amely során fejlődnek a kommunikációs szempontból, és a problémamegoldás képességét is kezdik elsajátítani.

A játék, mint tehetségkutatási eszköz

Logikus-e különórára küldeni egy gyereket, nem ritkán már óvodáskorban is – például zeneórák, sport – addig, amíg nem világos, mihez van tehetsége, mit csinál szívesen? A játék például arra is nagyon hasznos, hogy kiderüljön általa, mi az, amivel tényleg szívesen foglalatoskodik majd a jövőben, illetve, miben tehetséges.

A játék legfontosabb jótékony hatásai:

  • érzékelésfejlesztés,
  • szociális készségfejlesztés,
  • kreativitás fejlesztés,
  • segíti a gondolkodást,
  • segíti az értelmi fejlődést.

Mit tegyen a szülő?

Egyrészt, szülőként inkább hagyd játszani a gyermekedet ahelyett, hogy különórákra kényszeríted. Ha valamit szeretne tanulni, valamiben fejlődni akar, azt úgyis majd jelzi. A játék önmagában nem igényel tanítást, hanem a gyermek számára spontán, ösztönösen folytatható tevékenység, amely a sok jótékony hatása mellett, bír egy egészen egyszerűvel is: örömet ad.
Hagyd meg neki minél többször ezt az örömet, hiszen a gyerekkor az önfeledt játék, és közben az önfelfedezés időszaka!

Ha úgy érzed, szükséged lenne néhány tanácsra, elakadtál a gyermeked nevelésében vagy a családi életed menedzselésében, fordulj hozzám bizalommal! A life coaching módszerével a magánéleti kérdések-krízisek is könnyedén feloldhatók.