You are currently viewing 25 tipp az egészséghez – heteken belül érzed majd a változást!

25 tipp az egészséghez – heteken belül érzed majd a változást!

Az egészséges életmód mára egy picit elcsépelt fogalommá vált, ami két dolognak köszönhető: egyrészt, a csapból is ez folyik, másrészt, ennek ellenére, elképesztően kevesen figyelnek oda a valóságban is. Én most 25 olyan tippet hoztam neked, amit a mindennapjaidba illesztve, jelentős változást érhetsz el már rövid időn belül – persze, amennyiben akarod. (És nem csak a fizikai testet érintik.)

a nő kikapcsolja a tévét
Az egészségmentor logó névvel

1. Elhatározás: nem kell új év, új évszak, drámai esemény ahhoz, hogy úgy dönts, holnaptól egészségesen élsz. (Pedig az emberek szinte mindig ezek valamelyikéhez kötik.) Sőt, még holnap sem kell hozzá. Ha szeretnéd, kezdd el MA.

2. Bíráld felül a káros szenvedélyeidet, és tedd meg az első lépéseket a leszokás felé! Tudatosítsd, hogy ezekkel csak feleslegesen ártasz magadnak, és jobb lesz nélkülük.

3. Tedd meg az első lépéseket a leszokás felé! Keresd meg azokat a technikákat, vagy menj el azokhoz a szakértőkhöz, amik és akik számodra hitelesek.

4. Igyál napi 2,5-3 liter vizet. Unalmas? Lehet. De fontos.

5. Egészségesebb étkezés: a divatos diéták, „életmódok” helyett tájékozódj hiteles forrásból, esetleg kérj közvetlen segítséget egy szakértőtől. 

6. Testmozgás: nem tespedésre lettünk teremtve. Ha a konkrét sportolást nem szereted, akkor is mozogj, táncolj, kertészkedj, biciklizz, gyalogolj többet! 

7. Szűrővizsgálatok, ellenőrzések: nem kell folyamatos rettegésben élned, nem erről van szó. De azokon a vizsgálatokon, amiken az életmódod és életkorod miatt javasolt, vegyél részt megadott időközönként. (Hogy tudd, minden rendben van!)

8. A Google-dokit felejtsd el! Ha valami furcsa tüneted van, a net helyett inkább orvoshoz fordulj. A Google nem tud mást, mint előbb-utóbb kidobni azt, hogy „rák.”

9. Feszültséglevezetés, stresszkezelés… Találd meg rá a hozzád közelálló technikát! Mozgás, meditáció, légzés – mindegy. A lényeg, hogy tegyél valamit, mert az elfojtások betegségeket okozhatnak! (Az evésbe menekülést pedig kerüld.)

10.  Lift helyett lépcsőzz!

11.  A munkában tényleg pihenéssel töltsd az óránként járó 10 perces szünetet. Kelj fel, mozgasd át magad.

12. Ha szereted, akkor havonta 1-2 alkalommal menj el masszíroztatni!

13. Napi 15 perc teljes nyugalomban, 100% „énidőben”. Lazulj el, csendesítsd el az elmédet. Meditálj vagy relaxálj.

14. Ápold a szociális kapcsolatokat, beszélgess sokat a pároddal, barátaiddal! A minőségi idő nélkülözhetetlen a hosszú élethez.

15. Mérsékeld a kapcsolattartást azokkal az emberekkel, akik úgy érzed, kedvezőtlenül hatnak rád.

16. Egyél meg napi 3 adag zöldséget, illetve két marék gyümölcsöt és egy marék magot.

17. Ha üdítőre vágynál… Igyál gyógyteákat lehűtve, esetleg pici citrommal és nagyon kevés mézzel ízesítve! A gyógynövényboltban célzottan a neked megfelelőekről érdeklődj.

18. Ha gyakran puffadsz, fáradt vagy az étkezések után, érdemes ételérzékenység-vizsgálatot kérni!

19. Iktasd ki a „fehér mérgeket”, azaz a finomított lisztet és cukrot. Vannak bőven egészségesebb alternatívák!

20. Tanulj! A szellemedet is nélkülözhetetlen karbantartni.

21. Ha a lelkedben valami nincs rendben, ha elakadtál az életben: ne szégyellj akár külső segítséget kérni pszichológustól vagy életvezetési tanácsadótól.

22. Ne áldozd fel magad! Ne legyen csak a munkád, sem pedig kizárólag a családod az életed, maradj önmagad, amennyire tudsz! Legyenek hobbijaid!

23. Sose hagyd ki a reggelit! Válassz rostban gazdag, tápláló ételeket.

24. Digitális detox: elalvás előtt egy órával már lehetőleg ne internetezz – se mobilon, se gépen, hétvégén pedig próbálj meg 3-4 órára egyhuzamban kiszakadni a digitális világból!

25. Rend és rendszer: a fizikai és lelki hogylétedet egyaránt befolyásolja a környezeted állapota. Ha rendben élsz, nyugodtabb vagy, ha nyugodtabb vagy, a védekezőrendszered is erősebb!

Ha segítségre van szükséged a testi, lelki vagy mentális egészséged helyreállításában, keress bizalommal! (Kapcsolat felvételi lehetőségek a láblécben.)