You are currently viewing Te adsz magadnak énidőt? Elárulom, miért érdemes, és hogyan oldd meg!

Te adsz magadnak énidőt? Elárulom, miért érdemes, és hogyan oldd meg!

Rohanó életet élünk, amelyben ráadásul a külső dolgok – feladatok, elérendő célok is – teljes egészében elvették a fókuszt belső világunktól. Nem véletlen, hogy időnként emlékeztetni kell magunkat arra, hogy kell idő magunkra is… Szakemberként most én is így teszek.

pihenő nő
Az egészségmentor logó névvel

Mi minden lehet énidő?

Talán ez a legfontosabb kérdés, hogy mi számít egyáltalán énidőnek? Minden olyan tevékenység, amely…

 • pihenést jelent,
 • nyugalmat, lelki egyensúlyt képes hozni,
 • feltöltődsz általa,
 • örömforrás számodra,
 • személyes fejlődéshez segít hozzá.

Ugye, ezek milyen jól hangzanak? Kár, hogy elérni már meglehetősen nehéz őket. Pedig már napi 10 perc is sokat segíthet. Egyéni kérdés persze, hogy mennyi énidőt érzel elegendőnek – 10 perc napi szinten a minimum.

Az énidővel kapcsolatban sajnos rengetegen érzik úgy, nem fér bele a mindennapjaikba.

A férfiak és a nők más-más módokon csúsznak ebbe bele. Míg előbbiek inkább a munkájukkal esnek túlzásba saját maguk kárára, a nők mindenért és mindenkiért maguk körül felelősséget akarnak vállalni, és azt érzik, ha 30-40 percre kiszállnak egy kicsit, abból biztosan valami baj lesz.

Ismerős az alábbi mondatok közül valamelyik?

„Egyedül lenni, és azzal foglalkozni, amit szeretek, jó lenne, de nagyon önző dolog is, és rosszul érezném magam tőle.”

„Lelkiismeret-furdalásom lenne akkor, ha a családom helyett magammal törődnék. Fáradt vagyok, és jólesne, de ők fontosabbak.”

„Feleslegesnek és haszontalannak tartanám magam akkor, ha valamilyen más tevékenység helyett csak úgy pihengetnék.”

Adni akarsz a családodnak, teljesíteni a munkahelyeden, sok-sok embernek kell megfelelned – viszont jól jegyezd meg ezt az igazságot: csak abból vagy képes adni, amid van! Előbb-utóbb, ha nem töltöd fel őket, a saját energia-tartalékaid elkezdenek majd merülni. Persze, feltölt a családod is, de hidd el, egészen más az a jellegű feltöltődés, mint amikor egy kicsit „csak te” vagy, és nem kell semmilyen feladatot teljesítened közben.

Amit akkor nyerhetsz, ha úgy döntesz: adsz magadnak énidőt:

 • több energia,
 • mentális jólét,
 • nyugalom,
 • stresszcsökkentés,
 • kiegyensúlyozottság,
 • pozitívabb énkép,
 • magasabb fokú rugalmasság.

A mindennapokhoz ezekre bizony szükséged lesz.

Hogyan érd el, hogy legyen elegendő énidőd?

Ha már eldöntötted, hogy szükséged van rá, nagyon fontos, hogy kommunikáld az érintettek felé. Értesd meg a családoddal, hogy ez neked fontos, és bizony az ő érdekük is… És te ezt nem valami helyett teszed, hanem fontos, napi részeként az életednek.

Nem kell semmilyen tevékenységben gondolkodnod, a lényeg, hogy az énidő során tényleg egy kicsit figyelj magadra. Pihenhetsz, lazíthatsz, de kerüld a stresszforrásokat – tehát, ne most nézz horrorfilmet, vagy olvass híreket… Sportolhatsz is énidő gyanánt, ha az tölt igazán.

Fontos, hogy napi szokás legyen, tehát illeszd be a napirendbe! Idővel szépen rutinná válik majd, és teljesen természetes lesz – te pedig érzed majd a jótékony hatásait!

 

Segítségre van szükséged? Énidőt szeretnél, de nem tudod, hogyan, illetve mi lehetne az? Úgy érzed, akár másban is, hogy elakadtál az életedben? Keress meg, és segítek megtalálni a válaszokat, kapaszkodókat és lehetőségeket.