You are currently viewing Új év, és tényleg új élet: mitől lesz sikeres az ünnepi fogadalom?

Új év, és tényleg új élet: mitől lesz sikeres az ünnepi fogadalom?

Az ünnepeket megelőző időszakban, illetve azok ideje alatt is sokan igyekeznek tartani a megszokott formájukat. Mások ezzel szemben teljesen elengedik az életmód kérdését, és belefeledkeznek az ünnepi dőzsölésbe. Később aztán, mindkét tábor tagjai közül, sokan indítják fogadalomtétellel az új évet, hogy megtartják, esetleg visszanyerik top formájukat. De mi kell ahhoz, hogy ez sikerüljön is?

Az egészségmentor logó névvel

1. Ha teheted, figyelj oda folyamatosan
Légy mértéktartó, és lehetőség szerint válaszd az egészségesebb alternatívákat mindenből! A kellemetlen pluszkilók nem törvényszerűek az ünnepi időszakban sem, ha odafigyelsz, mit és mennyit eszel, illetve a testmozgást is beiktatod – például a két ünnep között. Így a fogadalmat is könnyebben tartod majd.

2. Fontos az idő
Ne sürgesd magad! A 3/3-as szabályt alapul véve, egyáltalán nem kell nekikeseredned, ha egy hét alatt még nem ment le minden felesleg… Három hét kell ahhoz, hogy új szokást vegyél fel/alakíts ki, és tényleg rutinként beépüljön az életedbe, továbbá három hónap kell az életmód váltáshoz, hogy teljesen „átállj” az új szokásaidra.

3. Eltökéltség + cselekvés
Először el kell határoznod, hogy tényleg változást szeretnél, és rá kell állítani erre a fókuszodat. Elfogadással szükséges fordulnod afelé, ha a váltás nem lesz gyors, de közben maximálisan fontos, hogy higgy benne, hogy megéri! Ezek olyan alapvető hozzáállásbéli kérdések, amelyek minden siker alapjai. Így épüljön fel a fogadalom!

Az sem mindegy, magát a fogadalmat miként állítod össze. Ha csak kijelented január elsején, hogy „idén leadok 5 kilót”, az semmit sem jelent. Állítsd össze és írd le pontosan, mik a céljaid, amikért tenni is hajlandó vagy, és válassz ki ezek közül egy kiemelten fontosat!

Vegyük úgy, hogy ez az életmódváltás.

Így nézzen ki a fogadalom:

1. Meghatározod a célt. „Ebben az évben életmódot váltok, hogy karcsúbb, fittebb, egészségesebb legyek.”

2. Megadod, amit ezért hajlandó vagy tenni. „Eljárok legalább heti kétszer edzeni, odafigyelek az étkezésemre, betartom az előírt étrendet, nem csalok.”

3. Időhatárt adsz a projekt elkezdésére. „Január 4-étől így élem az életemet.”

Extra tippek az újévi fogadalmak betartásához, sikeres teljesítéséhez: 

+ Válassz társakat hozzá! Ha van olyan barátod, barátnőd, rokonod, aki szintén azonos dologban szeretne változást elérni, induljatok együtt neki! Benne van persze a kockázat, hogy visszavethetitek egymást, de ha megbízható, céltudatos partner mellett voksolsz, akkor sokkal inkább lesz motiváló a közös teljesítés.

Ragaszd/mágnesezd/tűzd ki jól látható helyre a fogadalmadat, és minden nap olvasd el reggel és este, ezzel is emlékeztetve magadat a célodra!

+ Kérj segítséget! Ha nem megy másképp, akkor menj el életmód tanácsadásra, és/vagy válassz személyi edzős sportolási lehetőséget. Van, akinek irányításra, felügyeletre van szüksége, minimum abban a három hónapban, amíg megtörténik az életmódváltás.

Sok sikert kívánok!