You are currently viewing Gyerek mellett szeretnél dolgozni? Ezek a lehetőségeid, és erre érdemes figyelned!

Gyerek mellett szeretnél dolgozni? Ezek a lehetőségeid, és erre érdemes figyelned!

Nehéz út, de nem járhatatlan: így tudsz dolgozni gyereked mellett is!

Nem vágod könnyű fába a fejszédet, ha gyerek mellett vállalsz állást, de nem teljesíthetetlen feladat. Néhány dologra persze mindenképp oda kell figyelned, ezeket és a lehetőségeidet szedtük most össze.

Az egészségmentor logó névvel

Nyilván vannak különbségek akkor, ha egészen pici gyereked/gyerekeid vannak, vagy már nagyobbak, iskoláskorúak. Bízom benne, hogy mindenképp találsz hasznos tippeket írásomban!
Lényeges kérdés: léteznek-e gyerekbarát, anyabarát munkahelyek?

Szerencsére egyre többel lehet találkozni. Számos helyen már nem számít hátránynak, ha családod van, hanem kalkulálnak ezzel. Mit keress?

– Részmunkaidős állást. Ha az is a célod távlatilag, hogy visszamenj 8 órában dolgozni, először érdemes tesztelni 4-6 órában magad. Ezeket az állásokat nagyrészt úgyis édesanyáknak szánják, így a felvételi esélyeid is jobbak.

– Női fókuszú területet. Bármivel foglalkozol is, előnyben indulsz egy olyan cégnél anyukaként, ami alapvetően inkább női célcsoporttal dolgozik, illetve maga a munkahely is több nőt foglalkoztat. Ezeken a helyeken megszokottabb az anyák jelenléte, és felkészültebbek, rugalmasabbak is ezt illetően.

– Otthonról végezhető munkát. Főleg a marketing, a piackutatás és az adminisztráció területein lehet találni otthonról végezhető pozíciókat. Emellett pedig egyre elterjedtebbek az úgynevezett virtuális asszisztensek is. Egy ilyen otthoni munka során adminisztratív, vagy kisebb ügyfélszolgálati feladatokat kell végezned, akár több cégnek is.

Állomány helyett…
Dönthetsz persze az egyéni vállalkozói státusz mellett is. Ekkor magad oszthatod be az idődet, és esélyed van olyasmivel foglalkozni, amit igazán szeretsz, ráadásul adózási szempontból is kedvezőek a lehetőségeid. Van valamilyen hobbid, amit akár hivatásszintre is emelnél? Itt az ideje megtenni! Számos olyan sikertörténet van, amikor anyukák futtattak fel vállalkozást. 

Mi mindenben lehet érdemes gondolkodnod?

– Korábbi szakterületed kapcsán tanácsadói, oktatói vagy szabadúszó szerepkör,
– alkotó tevékenység – kézműves, tervező területeken,
– ha megteheted, üzletnyitás. 

A legfontosabb dolog: időbeosztás
Rengeteg time management tréninget, tippet, cikket találhatsz fent különféle motivációs és karrier oldalakon. Ha nincs időd végigböngészni ezeket, és kiválasztani a számodra leginkább megfelelőt, akkor most figyelj, mit érdemes tenned!

1. Nézd át a feladatokat
Az állandó feladatokat válaszd szét mindennapi teendőkre, heti néhányszoriakra, illetve alkalmiakra. Írd össze, ezek teljesítéséhez mennyi időre van szükséged!

2. Reggeli rutin: a rangsor
Gondold át az adott napi teendőket! Kelj egy 10-15 perccel hamarabb a családnál, és készíts egy listát, mi az, ami aznapra szükséges. Ha nem vagy jó időbeosztó, vagy állandó csúszásban vagy, adj meg időpontokat, intervallumokat is. Elsőre nagyon szigorúnak tűnhet, viszont a tájékozódási pontok fontosak a hatékonysághoz.

3. Fókusz
Amikor a munkáddal foglalkozol, fókuszálj rá teljes egészében, így biztos, hogy sokkal hatékonyabban, gyorsabban érsz majd a feladatok végére, nem tolod őket magad előtt. Ugyanígy tegyél, ha a családoddal vagy, ilyenkor legyél teljesen offline! Ne vigyék el a figyelmed a social media platformok, érdemes ezek előtt csak napi meghatározott időt tölteni.

4. Énidő
Hogy elkerüld a kiégést, mindenképp szoríts időt magadnak a feltöltődésre is! Ez akár napi 30 perc is lehet – egy kis szépítkezés, torna vagy meditáció formájában. 


Úgy érzed, tudnék Neked segíteni? 

Életvezetési és/vagy időbeosztás-tanácsokért fordulj hozzám bizalommal! A kapcsolatfelvételhez kattints IDE.